Elk kwartaal wordt een prijs ​​toegekend aan een klein project gerelateerd aan kunst of architectuur. Over enkele van de ingezonden projecten schrijft Fleur Groenendijk een column.

Columns van Dikkie Scipio, founder KAAN architecten en voormalig voorzitter van de Fleur Groenendijk Foundation

Schoonheid kent geen moraal – eerste kwartaal 2018

De winnaar van de eerste kwartaalbijdrage van 2018 is Ankie Petersen met het project “Omstreden Erfgoed: Europese Casussen in Architectuur en Stedenbouw”. Dikkie Scipio schreef naar aanleidng hiervan een column met als titel “Schoonheid kent geen moraal”.

Campusplan Eindhoven: Integraal verstrooid – eerste kwartaal 2017

Projectteam “Campusplan Eindhoven” TU/e is de eerste kwartaalwinnaar van 2017. Dikkie Scipio zet een en ander in historisch perspectief in haar column naar aanleiding van het gewonnen project.

Dank de crisis – tweede kwartaal 2017

De winnaar van de tweede kwartaalbijdrage 2017 is De Dépendance met Research by Debate. Naar aanleiding van hun project schreef Dikkie Scipio een column over de mogelijkheden die uit een economische crisis kunnen voortkomen.

Wat is klein? – vierde kwartaal 2016

China’s eerste Special Economic Zone (SEZ): Shenzhen. Dikkie gaat in op het begin van de enorme transformatie van de streek tot de huidige 5.300 inwoners/km2. Lees hier de column en kom meer te weten over het belang en de achtergrond van projectwinnaar ‘Massive City, Micro Living’.

 

De factor menselijkheid – derde kwartaal 2016

Dikkie buigt zich over de vraag: “Wat te denken van het feit dat het concept van de Bijlmerbajes niet aan de verwachtingen heeft voldaan, terwijl de container-woningen zich mogen bogen op een grote populariteit?”

“Ruimte wordt pas interessant als er een verhaal verteld wordt en een filmverhaal kan pas verteld worden als er ruimte is. Dat maakt dat de film per definitie opgezadeld is met hetzelfde probleem als de beschrijver van architectuur.” – Dikkie Scipio, 2016

Hoe een collectieve gewenning aan een ander comfortniveau, de vergunningen en het behoud van monumenten in Rotterdam beïnvloed. Wat is belangrijk in het projectplan van Anne Beeksma volgens Dikkie?

Dit kwartaal was er sprake van twee winnaars, namelijk Architectenbureau TomDavid en Jaime Levinas. Hier vind je de columns van Dikkie op beide projectplannen.