Vrijdag 20 november 2020 werd in BlueCity de promotieprijs De Meester voor de zesde keer uitgereikt. Na een zeer spannende livestream mocht Johan van Ling¬†de bokaal en bijbehorende ‚ā¨5000 aan promotiegeld in ontvangst nemen met EUandME! Onderstaande nogmaals een korte samenvatting van het masterplan.

De jury:¬†“Dit plan is een politiek statement over Europa als eenheid, gerepresenteerd in wat de jury typeert als een Grand Palais van deze tijd. … een huis voor alle Europeanen. Inhoudelijk en ontwerptechnisch heel sterk en daarom verkozen tot het project van De Meester 2020. “

publiekswinnaar

Als FGF vinden wij het belangrijk dat architectuur en stedenbouw begrijpelijk zijn¬†voor al het publiek. Daarom¬†konden jullie¬†live vragen stellen aan de kandidaten, die Veerle en David met ze bespraken¬†aan de bar. Tegelijkertijd werd er¬†1818 keer gestemd, en met maar 26 stemmen verschil,¬†mochten we¬†‚ā¨1000 uitreiken aan¬†Jeroen Turenhout!

Annelies van der Vorm,¬†Liesbeth van der Pol¬†en¬†Alessandra Covini¬†vormden onder toeziend oog van¬†voorzitter¬†Victor Mani¬†de dynamische jury 2020.¬†Dank aan SV Design voor het leveren van de prachtige fauteuils. Dank ook aan alle supporters, want¬†het was een adembenemend goede avond. Binnenkort komt de rest van de foto’s,¬†gemaakt door ¬© Rhalda Jansen Fotografie. Ook zal het complete juryrapport verschijnen, so stay safe and we’ll keep in touch!

In de inleiding van het project schrijft Johan van Ling: ‚ÄėWat als Brussel haar tegenstellingen gaat vieren in plaats van vermijden? Dit project verandert Europa in Brussel van een stuk vastgoed naar een representatieve plek in de stad‚Äô. Hij vergelijkt hierbij de huidige huisvesting van Europese instituten in Brussel met de Europese politiek en maakt met zijn project een duidelijk statement richting de politiek: Zo wil je weer over Europa denken.
De presentatie is compleet in al z’n eenvoud en dekt alle schalen van groot tot klein. Ook het model is klein maar héél fijn. Het project is inhoudelijk en ontwerptechnisch heel sterk.

Met plezier genoteerd door juryvoorzitter 2020,

Victor Mani

EUandME

Sinds de komst van Europa in Brussel hebben roestvrij staal, graniet en glas het stedelijk leven in de Leopoldswijk verdrongen. Dit is het resultaat van een niet doordachte planning en een (onverwachte) groei van programma. Vastgoed als speculatiemiddel mondt uit in een post-politieke uiting en in zichzelf gekeerde blokken die een minimale interactie aangaan met straat en/of stad.

    Representatie

    Deze representatie staat haaks op de basisprincipes van Europa. Project Europa is ontstaan uit de wil tot samenwerking, uitwisseling en afhankelijkheid. Hoe groter deze afhankelijkheid, hoe minder kans op een herhaling van WOII.

    Het nieuwe Europese huis is een monument zonder spektakel, waar het juist gaat om de bezoeker en niet het gebouw, als machine voor common ground. Waar zowel geformaliseerde politieke bijeenkomsten als allerdaagse activiteiten naast elkaar kunnen bestaan. Een machine tussen leegte en activiteit, voor alle Brusselnaren. Voor Europeanen. Voor EUandME.

    Meer weten? Bekijk een uitgebreide samenvatting van Johan’s werk en download zijn project op de RAvB site.