[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]
Ik was het afgelopen weekend in Twente. Wat een prachtige streek. Het was ook mooi weer dus we hebben extra genoten. En waar geniet je dan van? Natuurlijk van het zacht glooiende landschap, van de bossen, van de prachtige boerderijen, de koeien en ook de dorpjes. De oude kernen ervan zijn altijd prachtig. Ik vraag me weleens af hoe het komt dat zo ongeveer al het oude heel mooi is en dat vaak nieuwere dingen er rommelig, goedkoop en oninteressant uitzien. Zou het nou echt zo zijn dat over 100 jaar die dingen ook mooi gevonden worden, als ze dan nog zouden bestaan? Of worden alleen mooie oude gebouwen gespaard?
We hebben het dus over de openbare ruimte en ook al is die soms niet voor 100% mooi, je kan toch genieten van de mooie elementen erin zoals de kerk met de grote vierkante toren in Denekamp. De rest neem je dan maar even voor lief. Ook daarom is het werk van Ben Weir belangrijk:
“My work discusses the situation of the contemporary city, blending fiction, commentary and productive critique. I am interested in potentiality, the non-specific and the un-finished. I dissect, re-present and interrogate specific existing urban artefacts through additive processes in order to find out something new about their current condition, situation, or relationship to us.”
Dan geeft hij bv een paar plaatjes uit Ierland met een “former monastery turned into a handball court with bleachers integrated into the canal wall.” Dat ziet er fantastisch uit (en heeft waarschijnlijk ook nog een paar nuttige functies op sociaal en sportief terrein en wellicht nog meer).
Op een fotootje er naast staan niet al te fraaie, enfin, laat ik maar gewoon zeggen lelijke gebouwen, maar als er dan ineens zo’n pareltje verschijnt word je toch vrolijk.
Het project dat Ben heeft ingediend bij de FGF kan er toe leiden dat ook in Schiedam naast herontwikkelingen (die wellicht weer niet door iedereen mooi gevonden worden) weer zo’n prachtig element ontstaat/blijft bestaan.
Bravo Ben! Er waren in het eerste kwartaal 2021 7 kwalitatief hoogwaardige aanvragen. De keuze voor het bestuur was lastig maar toch kwam er uiteindelijk een heldere keuze om jouw aanvraag als de beste te honoreren.
Fleur Groenendijk
Voor de Fleur Groenendijk Foundation
Q1 2021
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]