Woensdag 31 oktober 2018 werd in Garage Rotterdam de promotieprijs De Meester voor de vierde keer uitgereikt. Bram van Ooijen won de prijs van maar liefst €5.000, al gaat het hem niet om het geld, legt hij uit in onderstaande introvideo. Ook is te lezen waarom Bram met Widhatopia zichzelf Meester 2018 mag prijzen in het juryrapport.

https://www.fleurgroenendijkfoundation.nl/wp-content/uploads/2018/11/RJF_RAvB_2018-De-Meester-013.jpg

v.l.n.r. Tracy Metz  (o.a. NRC en de Groene) , Karen van Vliet (BGSV), Johan Moerman, (RotterdamFestivals), Bram van Ooijen, Bjarne Mastenbroek (SeArch), Nina van Osta, Jurian Voets en Dikkie Scipio (Kaan Architecten & FGF).

Wihdatopia, vluchtelingenkampen zijn de steden van morgen”

image=”https://www.fleurgroenendijkfoundation.nl/wp-content/uploads/2018/11/Een-nieuw-fenomeen.jpg” _builder_version=”3.15″]

De studie concentreert zich op de stedelijke dimensie van vluchtelingenkampen en de symbiotische relatie die stad en kamp met elkaar kunnen ontwikkelen. Wihdatopia kijkt naar de stedelijke aspecten van Amman New Camp (Wihdat vluchtelingenkamp) in de hoofdstad van Jordanië. De vlucht naar de stad leidt tot zogenaamde ‘vluchtsteden’. De inbreng van stedenbouw in het debat over ontwikkelingshulp en vluchtelingenopvang in de regio. Ontwerpend onderzoek denkend vanuit mogelijkheden en een getekend stedenbouwkundig plan. Hiermee wordt de stelling onderbouwd dat vluchtelingenkampen nooit in niemandsland moeten worden gebouwd.

Manifest met 7 lessen:

  1. De vluchtelingen crisis van de 21e eeuw is een stedelijk vraagstuk
  2. Vluchtelingenkampen en steden zouden verbonden moeten zijn
  3. Vluchtelingenkampen moeten ingebed zijn in strategieën voor stedelijke groei en ontwikkeling
  4. Vluchtelingenkampen moeten de gelegenheid en ontwikkelingsperspectief hebben om uiteindelijk stad te worden
  5. De transitie van een vluchtelingenkamp naar stad kent 3 stadia van ontwikkeling
  6. Richtlijnen voor vluchtelingenkampen moeten rekening houden met de condities van een onopgelost ontwikkelingsnarratief.
  7. Stel je voor: de uitzondering wordt de nieuwe norm.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax__hover=”off” parallax_method=”on” parallax_method__hover=”on”][et_pb_video src=”https://vimeo.com/295404632″ _builder_version=”3.15″][/et_pb_video][et_pb_text _builder_version=”3.15″]

Bram stelt zichzelf voor

[/et_pb_text][et_pb_blurb url=”https://vimeo.com/295404632″ use_icon=”on” _builder_version=”3.15″]”Bram heeft het zeer actuele thema van vluchtelingenkampen tot onderwerp genomen waarbij hij een verweving met het bestaande stedelijk weefsel van Amman voorstelt. De jury ziet een indrukwekkende studie en alhoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de daadwerkelijke aansluiting precies werkt, weet Bram de juryleden zonder uitzondering nieuwsgierig te maken naar een toelichting.”

Jury De Meester 2018