Woensdag 31 oktober 2018 werd in Garage Rotterdam de promotieprijs De Meester voor de vierde keer uitgereikt. Bram van Ooijen won de prijs van maar liefst €5.000, al gaat het hem niet om het geld, legt hij uit in onderstaande introvideo. Ook is te lezen waarom Bram met Widhatopia zichzelf Meester 2018 mag prijzen in het juryrapport.

Wihdatopia, vluchtelingenkampen zijn de steden van morgen

De studie concentreert zich op de stedelijke dimensie van vluchtelingenkampen en de symbiotische relatie die stad en kamp met elkaar kunnen ontwikkelen. Wihdatopia kijkt naar de stedelijke aspecten van Amman New Camp (Wihdat vluchtelingenkamp) in de hoofdstad van Jordanië. De vlucht naar de stad leidt tot zogenaamde ‘vluchtsteden’. De inbreng van stedenbouw in het debat over ontwikkelingshulp en vluchtelingenopvang in de regio. Ontwerpend onderzoek denkend vanuit mogelijkheden en een getekend stedenbouwkundig plan. Hiermee wordt de stelling onderbouwd dat vluchtelingenkampen nooit in niemandsland moeten worden gebouwd.

Manifest met 7 lessen:

  1. De vluchtelingen crisis van de 21e eeuw is een stedelijk vraagstuk
  2. Vluchtelingenkampen en steden zouden verbonden moeten zijn
  3. Vluchtelingenkampen moeten ingebed zijn in strategieën voor stedelijke groei en ontwikkeling
  4. Vluchtelingenkampen moeten de gelegenheid en ontwikkelingsperspectief hebben om uiteindelijk stad te worden
  5. De transitie van een vluchtelingenkamp naar stad kent 3 stadia van ontwikkeling
  6. Richtlijnen voor vluchtelingenkampen moeten rekening houden met de condities van een onopgelost ontwikkelingsnarratief.
  7. Stel je voor: de uitzondering wordt de nieuwe norm.

Bram stelt zichzelf voor

“Bram heeft het zeer actuele thema van vluchtelingenkampen tot onderwerp genomen waarbij hij een verweving met het bestaande stedelijk weefsel van Amman voorstelt. De jury ziet een indrukwekkende studie en alhoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de daadwerkelijke aansluiting precies werkt, weet Bram de juryleden zonder uitzondering nieuwsgierig te maken naar een toelichting.”

Jury De Meester 2018

Nominatie archiprix

Ook werkgever MUST is trots op Bram’s nominatie voor de Meester én Archiprix.

Het Meesterplan van 2018

Bram geeft inzicht op zijn projectplan, met tekst en beeld van Widhatopia, vluchtelingenkamp als stad van morgen.

EXPOSITIE 2021 GB5 IN DE SCHIJNWERPER

  Jurylid De Meester 2019, Joep van Lieshout, gaat deze zomer enkele werken exposeren in de tuin van Fleur Groenendijk. De keuze van de werken staat nog niet vast. Het zou wellicht kunnen gaan om Het Avondmaal.

EERSTE KWARTAALBIJDRAGE VAN MAXIMAAL 2500 EURO

Heb je een idee of project op het gebied van architectuur, beeldende kunst of kunst in de openbare ruimte? Dien dan je aanvraag in vóór 31 maart! Met onze bijdrage van maximaal € 2.500 kan jij je idee of project realiseren!

MAAK KANS OP ONZE EERSTE KWARTAALBIJDRAGE VAN 2021!

Heb je een idee of project op het gebied van architectuur, beeldende kunst of kunst in de openbare ruimte dat voldoet aan onze criteria? Dien dan je aanvraag in vóór 31 maart! Met onze bijdrage van maximaal € 2.500 kan jij je idee of project realiseren!

COLUMN BIJ RED FLOOR GALLERY DOOR FLEUR GROENENDIJK

De prijswinnaar van het vierde kwartaal 2020 is bekend: Red Floor Gallery van Jeffrey Arts en Katta Rasche, beide studenten aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.  De jury, die gevormd wordt door het bestuur van de Fleur Groenendijk Foundation (Daniël van ’t...

WINNAAR KWARTAAL 4 RED FLOOR GALLERY

Red Floor Gallery heeft met haar aanvraag voor het 4e kwartaal de bijdrage van 2.500 euro gewonnen! Van harte gefeliciteerd! "We believe that when creating visual work as a designer, artist, illustrator or filmmaker, it is crucial tohave a stage accessible toa diverse...

ARCHITECTUUR, BEELDENDE KUNST EN KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE

De FGF heeft haar werkterrein naast architectuur uitgebreid met beeldende kunst en kunst in de openbare ruimte. Heb je een goed idee, plan of project op deze gebieden maar niet de middelen om dit te realiseren? Check dan onze criteria of je in aanmerking komt voor een...