In de inleiding van het project schrijft Johan van Ling: ‘Wat als Brussel haar tegenstellingen gaat vieren in plaats van vermijden? Dit project verandert Europa in Brussel van een stuk vastgoed naar een representatieve plek in de stad’. Hij vergelijkt hierbij de huidige huisvesting van Europese instituten in Brussel met de Europese politiek en maakt met zijn project een duidelijk statement richting de politiek: Zo wil je weer over Europa denken.
De presentatie is compleet in al z’n eenvoud en dekt alle schalen van groot tot klein. Ook het model is klein maar héél fijn. Het project is inhoudelijk en ontwerptechnisch heel sterk.

Met plezier genoteerd door juryvoorzitter 2020,

Victor Mani

EUandME

Sinds de komst van Europa in Brussel hebben roestvrij staal, graniet en glas het stedelijk leven in de Leopoldswijk verdrongen. Dit is het resultaat van een niet doordachte planning en een (onverwachte) groei van programma. Vastgoed als speculatiemiddel mondt uit in een post-politieke uiting en in zichzelf gekeerde blokken die een minimale interactie aangaan met straat en/of stad.

    Representatie

    Deze representatie staat haaks op de basisprincipes van Europa. Project Europa is ontstaan uit de wil tot samenwerking, uitwisseling en afhankelijkheid. Hoe groter deze afhankelijkheid, hoe minder kans op een herhaling van WOII.

    Het nieuwe Europese huis is een monument zonder spektakel, waar het juist gaat om de bezoeker en niet het gebouw, als machine voor common ground. Waar zowel geformaliseerde politieke bijeenkomsten als allerdaagse activiteiten naast elkaar kunnen bestaan. Een machine tussen leegte en activiteit, voor alle Brusselnaren. Voor Europeanen. Voor EUandME.

    Meer weten? Bekijk een uitgebreide samenvatting van Johan’s werk en download zijn project op de RAvB site.