[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]
Persbericht 
Funs “Funzig” Janssen – Gemiste Oproep, Delftsestraat aankondiging Rotterdamse Stadstekenaars 2021 Met veel plezier maken we de Stadstekenaars 2021 bekend: Funs ‘Funzig’ Janssen, Gemma Plum en Gwen Stok. Rotterdamse stadstekenaars, het is inmiddels een echte traditie. Al voor het bombardement van 14 mei 1940, maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw gaf het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie door CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam in ere hersteld. En in samenwerking met de Kunsthal worden de tekeningen getoond die dan daarna in de collectie van het Stadsarchief worden opgenomen. In 2020 stond de coronacrisis natuurlijk centraal en dat zal ook dit jaar weer zo zijn. Uit het juryrapport: De uiteindelijke shortlist van 13 kandidaten werd door de jury uitgebreid besproken. Het belangrijkste criterium, naast de inhoudelijke motivatie, was uiteraard de kracht van de tekeningen die met het portfolio waren aangeleverd. De jury die met elkaar toch echt een behoorlijk zicht heeft op wat er in Rotterdam aan talent rondloopt, was zeer onder de indruk van het werk van vele kandidaten. Jonge honden, met krachtige lijnen, markante kleuren, lichtelijk brutaal en vrij in de omgang met materiaal en onderwerp. Iets minder jonge honden die met weloverwogen tekenbewegingen en kleurnuances prachtige beelden scheppen waarbij het oog voortdurend wordt verrast. Tekenaars die verbonden zijn met het directe en dampende leven van de eenentwintigste-eeuwse stad versus tekenaars die vooral de innerlijke mens in hun schetsen proberen te vangen. De jury denkt dat die diversiteit, die naast elkaar kan en mag bestaan, de grote kwaliteit is van Rotterdam en haar kunstenaars. Gwen Stok is al sinds januari aan het werk als Stadstekenaar. Wij vroegen haar de lockdown in beeld te brengen. Zij deed een oproep foto’s met het uitzicht vanuit je raam aan haar te sturen, die zij dan bewerkt tot een omvattend beeldverhaal over deze periode. Stok is onder andere bekend door het interactieve prentenboek Een Verre Reis (2016) en in 2019 verscheen haar beeldverhaal De genezing van de krekel van Toon Tellegen.
Zie ook: Gwenstok.com Gemma Plum verraste de jury met haar losse tekenstijl waarbij zowel haar werken in zwart-wit als in kleur indruk maakten. Ook de verschillende benaderingen van klassiek naar documentair spraken de jury zeer aan.Zij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en vervolgens deed ze grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Plum heeft een succesvolle en gevarieerde praktijk als ontwerper en boekmaker.
Zie ook: www.gemmaplum.nl Funs ‘Funzig’ Janssen maakte op de jury zeer veel indruk. Zijn verstilde beelden, het spel met donker en licht fascineerden. In zijn motivatie schreef Janssen dat hij iets wilde gaan doen met de tijden voor en na de avondklok, speciaal de uren in de nacht. Daar was de jury direct enthousiast over. Janssen kwam in 2017 van de Willem de Kooning Academie waar hij ook een nominatie voor de Drempelprijs kreeg. Met zijn afstudeerproject De Laan oogstte hij veel bijval.
Zie ook: www.funzig.nl Rotterdamse Stadstekenaars 2021
Noot aan pers:
Voor meer informatie: Brecht De Backer, b.debacker@cbkrotterdam.nl
zie ook:
www.cbkrotterdam.nl

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Twitter
Facebook
Instagram
Privacy Statement uitschrijven voor deze nieuwsbrief

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Hanane Metalsi Nieuws