Woensdag 31 oktober 2018 werd in Garage Rotterdam de promotieprijs De Meester voor de vierde keer uitgereikt. Bram van Ooijen won de prijs van maar liefst €5.000, al gaat het hem niet om het geld, legt hij uit in onderstaande introvideo. Ook is te lezen waarom Bram met Widhatopia zichzelf Meester 2018 mag prijzen in het juryrapport.
 

Wihdatopia, vluchtelingenkampen zijn de steden van morgen

De studie concentreert zich op de stedelijke dimensie van vluchtelingenkampen en de symbiotische relatie die stad en kamp met elkaar kunnen ontwikkelen. Wihdatopia kijkt naar de stedelijke aspecten van Amman New Camp (Wihdat vluchtelingenkamp) in de hoofdstad van Jordanië. De vlucht naar de stad leidt tot zogenaamde ‘vluchtsteden’. De inbreng van stedenbouw in het debat over ontwikkelingshulp en vluchtelingenopvang in de regio. Ontwerpend onderzoek denkend vanuit mogelijkheden en een getekend stedenbouwkundig plan. Hiermee wordt de stelling onderbouwd dat vluchtelingenkampen nooit in niemandsland moeten worden gebouwd.

Manifest met 7 lessen:

  1. De vluchtelingen crisis van de 21e eeuw is een stedelijk vraagstuk
  2. Vluchtelingenkampen en steden zouden verbonden moeten zijn
  3. Vluchtelingenkampen moeten ingebed zijn in strategieën voor stedelijke groei en ontwikkeling
  4. Vluchtelingenkampen moeten de gelegenheid en ontwikkelingsperspectief hebben om uiteindelijk stad te worden
  5. De transitie van een vluchtelingenkamp naar stad kent 3 stadia van ontwikkeling
  6. Richtlijnen voor vluchtelingenkampen moeten rekening houden met de condities van een onopgelost ontwikkelingsnarratief.
  7. Stel je voor: de uitzondering wordt de nieuwe norm.

 

Het Meesterplan van 2018

Lees hier verder over het Meesterplan van 2018: Wihdatopia, vluchtelingenkampen zijn de steden van morgen.

Bram stelt zichzelf voor

“Bram heeft het zeer actuele thema van vluchtelingenkampen tot onderwerp genomen waarbij hij een verweving met het bestaande stedelijk weefsel van Amman voorstelt. De jury ziet een indrukwekkende studie en alhoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de daadwerkelijke aansluiting precies werkt, weet Bram de juryleden zonder uitzondering nieuwsgierig te maken naar een toelichting.”

Jury De Meester 2018

Nominatie De Meester 2018

Namens Jury De Meester 2018

Nominatie archiprix

Ook werkgever MUST is trots op Bram's nominatie voor de Meester én Archiprix.

MAAK KANS OP EEN BIJDRAGE VAN 5.000 EURO!

Heb je een idee of een project dat te maken heeft met architectuur, ook in combinatie met bijvoorbeeld literatuur, mode, wetenschap, techniek, etc? Heb je niet de financiële middelen om jouw plan te verwezenlijken? De Fleur Groenendijk Foundation (FGF)  kan daarbij...

BIJZONDER, MEREL PIT INTERVIEWT ILSE MATHIJSSEN!

Merel Pit (winnaar kwartaalbijdrage 2019 Fleur Groenendijk Foundation) interviewde voor haar online magazine A.ZINE Ilse Mathijssen (winnaar kwartaalbijdrage 2016 Fleur Groenendijk Foundation)!

interview mikolai brus door kees vrijdag

Kees Vrijdag, voorzitter van Aan den slag!, was zeer geïntrigeerd door het project van Mikolai Brus tijdens De Avond van De Meester 2019. Hieruit volgde het volgende interview:De Verticale Buurtstraat Niet alleen hoog en eenzijdig, maar ook laag en sociaal. Tekst:...

Architectenbureau TomDavid wint de ideeënprijsvraag Uit Je Dak, The Heerlen Rooftop Project, 9 maart 2020

Less Building, More People – A festival with a legacy - Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam)De afgelopen jaren zijn veel winkelstraten in Europa getroffen door de detailhandel crisis. Lege, ongebruikte winkelvloeren...

Update Renzo Sgolacchia, winnaar kwartaalbijdrage 2016, 7 februari 2020

Heel mooi om te horen dat Renzo Sgolacchia veeel heeft bereikt sinds het winnen van de kwartaalbijdrage in 2016: "It was fundamental to receive your contribution. Since that time I managed to developed a new film series called 'Itinerant Movies' where I also managed...

Maak kans op € 2.500!!

Wil je net als het Dakdorpen Collectief, Merel Pit en Tim Peeters een bijdrage van € 2.500 ontvangen om jouw project te realiseren? Kijk dan snel naar onze criteria en dien je aanvraag in vóór 31 maart 2020!