4e kwartaalwinnaar van de FGF is Fenmei Hu met het project Micro Space in Space101

Space101 is een nieuwe culturele ruimte in Chinatown Rotterdam gevestigd op de Diergaardesingel 101. Vanuit Space101 worden verschillende projecten uitgevoerd, alle gelinkt met Chinese cultuur, Rotterdam of de West Kruiskade. Voorop staat dat het laagdrempelig is en altijd diepgaand. Gebeurtenissen vormen vaak redenen tot het maken van evenementen, verhalen van personen vormen vaak het onderwerp van tentoonstellingen. Space101 is onderdeel van Belvedère in Katendrecht maar is vrij in haar eigen programmering.

Een onderdeel van Space101 is een tweemaandelijkse tentoonstelling, een verhaal van een Chinese Rotterdammer en een onderwerp dat de passie vormt in zijn/haar leven.

Plan:

De tentoonstelling die is gepland voor maart-april 2017, is het verhaal van Chunyang, een architect uit China (Changchun, noord China) die in Delft zijn master haalde en nu werkt als architect bij MLA+ in Rotterdam. Zijn huidige project is een appartementencomplex in de zeer snel groeiende stad Shenzhen in China. Shenzhen ligt in China, maar een steenworp van Hongkong vandaan. Een stad die zo snel groeit dat het snel uit zijn voegen zal barsten. Het krioelt van de nationale en internationale fabrieken die steeds meer en meer werknemers nodig hebben. Het Lu Xian Dong project in Shenzhen is het eerste grote project dat Chunyang uitvoert. Een appartementencomplex met 150.000m2 aan oppervlakte, met appartementen met een afmeting van maar 18m2. Er is vraag naar woningen die betaalbaar zijn voor de beginnende middenklasse, hoe klein ze ook mogen zijn. De grondprijs is in de afgelopen gigantisch gestegen.

In space101 bouwen we een appartement na met dezelfde afmeting. Dit om het gevoel te geven hoe het is om te moeten leven in zo een krappe ruimte. Het project geeft de bezoekers de mogelijkheid om rond te lopen. In het mini museum bevindt zich het verhaal van Chunyang, wie hij is en waar hij vandaan komt. Ook zullen we zien hoe het Lu Xian Dong project is ontstaan en vormgegeven. Een maquette maakt het verhaal geheel af.

Hanane Metalsi Kwartaalwinnaars, Nieuws