Concept

A – Uitgangspunt voor het ontwerp is het kloostertype (1) waarin de kloostergang fungeert als verbindend element tussen een reeks van contemplatieve functies. Door dit type te transformeren (2) en vervolgens uit te rekken over de open plekken binnen de bestaande stad (3) ontstaat er een nieuw type. In dit nieuwe type blijft de gang als verbindend element fungeren tussen een reeks contemplatieve functies geïnspireerd op traditionele kloosteractiviteiten en vormt zo een nieuw netwerk die verweven is met de bestaande netwerken van de stad.

Axo

B – Axonometrische projectie van de inpassing van het stadsklooster met bestaande open plekken binnen de stad.

De Tussenkamer doorsnede

C – 01 De Tussenkamer. Doorsnede van de doorgang van de drukke straat naar de rust van het bestaande groene binnenhof.

De Eetzaal

D – 02 De Eetzaal. Zicht vanaf de moestuin naar de Eetzaal.

De Werkplaats exterieur

E – 05 De Werkplaats. Exterieur van De Werkplaats met de overgang van de strooistenen in het bestaande straatwerk naar de daadwerkelijke manifestatie van de gang.

De Werkplaats interieur

F – Maquette foto van de Werkplaats met het spiegelende sheddak

De Zaal doorsnede

G – 06 De Zaal. Doorsnede van De Zaal welke geschikt is voor meervoudig gebruik. Overdag kan men bijvoorbeeld plaats nemen op één van de banken om even tot rust te komen of ‘s avonds in groepsverband te komen luisteren naar een vioolconcert.

Grond De Zaal

H – 06 De Zaal. Detail van de bakstenen vloerafwerking, plaatsing van de eiken houten banken en de onder de opening in het dak gelegen vijver die de regen, sneeuw en zonlicht opvangt.

De Dakkamers exterieur

I – 07 De Dakkamers. Impressie van de centrale gang die over het dak van het bestaande appartementengebouw loopt langs de individuele dakkamers.

De Dakkamers entree dakkamer

J – 07 De Dakkamers. Detail van de entree naar een dakkamer. Met het sluiten van de zware eiken houten deur sluit je letterlijk de hectiek buiten.

Detail overgang bestrating

K – Detail van de overgang van de bakstenen ter plaatse van de entree van een contemplatief gebouw naar de bestrating van de bestaande stad. De bakstenen vloerafwerking gaat over in strooistenen die verwerkt zijn in de bestaande bestrating en legt zo de verbinding naar het volgende gebouw binnen het netwerk.

Stadsklooster Rotterdam, een stedelijke retraite.

Een schaduwnetwerk van contemplatieve ruimten biedt een mogelijkheid om de stedelijke hectiek van Rotterdam te ontvluchten.

Het project Stadsklooster Rotterdam voegt een nieuw netwerk toe aan de bestaande netwerken van autowegen, voetpaden en tramsporen van de stad. Niet een netwerk van jachtigheid, impulsen en verleidingen, maar een netwerk voor stilte, rust en bezinning. Het netwerk van deze schaduwstad verbindt een serie van contemplatieve ruimten als tegenwicht voor de hectiek waaraan momenteel geen ontsnappen mogelijk is.

De stad groeit. Steeds meer mensen trekken naar de grote stad voor werk, educatie, cultuur, een sociaal leven enz. Volgens Unicef zal in 2050 naar verwachting wereldwijd 70% van de mensen in de stad wonen. De stad biedt mensen allerlei kansen en mogelijkheden, maar de stad die ongebreideld groeit is ook een hectische en onrustige plek. Door de almaar groeiende populatie neemt de overlast van geluid, licht, drukte en vervuiling toe.

Onderzoek van de medische faculteit te Mannheim toont aan dat er een relatie bestaat tussen het leven in de stad en stress, met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als gevolg. Het verzuim door stressgerelateerde klachten kost op jaarbasis naar schatting 1,8 miljard euro. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in hun actieplan 2013-2020 stress zelfs uitgeroepen tot een van de belangrijkste gezondheidsrisico’s voor de komende jaren.

Het aan de stad toevoegde stadsklooster is een nieuwe typologie gebaseerd het klooster als gebouwtype. De kloostergang fungeert als verbindend element tussen een reeks van contemplatieve ruimten verspreid over de bestaande stad. Ze zijn gewijd aan functies die zijn geïnspireerd op traditionele kloosteractiviteiten. Ze bieden de stedeling een plek om zich terug te trekken, een plek om te werken of een plek om met gelijkgestemden bij elkaar te komen.

Voor dit project is een speciale handgevormde baksteen ontwikkeld met een eigen afmeting en moduulmaat. De baksteen is consequent toegepast in gevels en bestrating van het hele Stadsklooster. Dit zorgt niet alleen voor een tactiele identiteit en herkenbaarheid maar de richting van het metselwerk begeleidt ook de bezoeker op zijn tocht naar rust en bezinning.

Overzicht van het project. De cijfers verwijzen naar de beschreven onderdelen van onderstaande beeldenreeks.

DE MEESTER 2020 BERICHT 1

Ondanks de beperkingen door het coronavirus gaat De Avond van De Meester 2020 door! Ook dit jaar maken drie van de best afgestudeerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst  kans op de promotieprijs van 5.000 euro en natuurlijk de prachtige trofee De Meester!...

COLUMN BIJ ARCHITECT ACCELERATE DOOR FLEUR GROENENDIJK

Deze column betreft de laatste aanvraag die de FGF van het tweede kwartaal 2020 publiceert. Het is zeker last but not least. Het gaat over Architect Accelerate en het geven van kennis aan jonge architecten en designers die ze bij hun reguliere opleiding niet krijgen....

ARCHTITECT ACCELERATE, “ARCHITECTURE AS A COMMUNITY, KNOWLEDGEBADE WITH THE NEEDED SUPPORT TO HELP ACCELARATE YOUR CAREER!”

In het tweede kwartaal ontving de Fleur Groenendijk Foundation zes aanvragen. Architect Accelerate is de laatste aanvraag die we voor dit kwartaal publiceren. Last but certainly not least! Architect Accelerate "We provide career & development sessions for driven...

MAAK KANS OP 2500 EURO!

Wil je iets uitproberen op het terrein van architectuur, zoals een onderzoek doen of een combinatie maken van architectuur en een ander vakgebied? Maak dan nu kans op een bijdrage van 2500 euro om jouw plan te realiseren. Je kan nog tot 30 september je aanvraag...

ART ON DISPLAY, een reconstructie van het sonsbeek paviljoen van aldo van eyck door jo taillieu

De aanvraag van Het Nieuwe Instituut gaat over een zeer interessant onderwerp: hoe kijkt de mens naar kunst en heeft de manier van tentoonstellen hier invloed op?    Art On Display 1949 - 69Art On Display 1949 - 69 behandelt de relatie tussen kunst, architectuur...

COLUMN BIJ “LE VOYEUR” VAN ATELIER ARI DOOR FLEUR GROENENDIJK

Het maken van een column over een kwartaalaanvraag van de Fleur Groenendijk Foundation neemt bij mij de vorm aan van het lichten van de schijnwerper op enkele van mijn gedachten en ideeën naar aanleiding van de aanvraag. Nog even voor de goede orde: De Fleur...